Tracken er flad, men nogle gange er det også sundt ikke at løbe fladt. TRACKS besøgte VM Cross ruten.
Frontbillede: Moesgaard Museum i Aarhus, hvor VM Cross ruten skal gå henover.
Foto: Christian Jørn, TRACKS
Tracken er flad, men nogle gange er det også sundt ikke at løbe fladt. TRACKS besøgte VM Cross ruten.
Forfatter:
Christian Jørn
LØB IKKE ALTID FLADT
TRACKEN kan nogen gange virke lidt som sin egen osteklokke. Rundt og rundt og rundt. For at blive bedre på tracken er det også nødvendigt at se på andre muligheder end bare at løbe et uendeligt antal gange rundt på tracken. Cross Country løb er en god anledning til dette. Crossløb er en god anledning til at opbygge styrke til tracken, og derudover er det også et rigtig godt afbræk og luftforandring fra løbet på tracken der godt kan blive for monotont i længden.
TRACKS egen Christian Jørn var med Simon Jørn forbi i Skanderborg til 2. runde af den nationale forbundsarrangerede Cross Country turnering, Cross Nationals, og i denne forbindelse tog de et kig forbi den nærliggende crossrute til VM Cross den 30. marts i Aarhus ved Moesgaard Museum. En crossrute der af mange er blevet kritiseret for at være for voldsom med et højt antal højdemeter ulig sædvanlige VM Cross ruter, men en rute der også er lavet for at skille vandene. Som fan af tracken kigger vi også mod cross country og med et VM Cross der kommer til Danmark til Jylland, så er manges øjne nu rettede mod denne historiske begivenhed i Danmark.

TRACKS besøgte ruten ved Moesgaard Museum i Aarhus, hvor der den 30. marts 2019 løbes VM Cross.
Foto: Christian Jørn, TRACKS
CROSS COUNTRY BLIVER MÅSKE EN OL DISCIPLIN I NÆR FREMTID
Efter at være blevet omtalt både godt og skidt måtte vi lige selv forbi og inspicere den meget omtalte og omdiskuterede cross rute ved Moesgaard Museum.
Selvom TRACKS har mest at gøre med tracken så går et arrangement som VM Cross ikke nogens næse forbi hvis man er interesseret i atletik som os, hvor Cross Country løb er den sædvanlige og gængse måde at løbe sig i form og vedligeholde formen på som atletikløber over vinteren i “off-season”. Cross Country er efterhånden blevet meget sin egen disciplin, og nogle løbere specialiserer sig udelukkende i denne disciplin. Man sigter derfor også mod at lobbye crossløbs indtog i OL-programmet, hvor der normalt ellers kun er baneløb og maraton. Dette vil gøre, at løberne skal vælge imellem tracken eller cross til verdens største og mest prestigefyldte internationale sportsbegivenhed.

Billede fra taget på Moesgaard Museum, hvor crossruten til VM Cross går henover.
Foto: Christian Jørn, TRACKS
CROSSRUTEN TIL VM CROSS ER HÅRD MEN IKKE UMULIG
Efter at have inspiceret ruten til VM Cross fik TRACKS et indtryk af ruten. Den er hård, men virker slet ikke så umulig som mange har omtalt den som.
Der er uvante tilføjelser i forhold til en “normal” VM Cross rute, men ikke noget fuldstændig horribelt. Det antal højdemeter virker bare også så voldsomt fordi man netop løber på taget af en skrånende ellers ret høj bygning.
Ruten vil klart adskille de mindre styrkeprægede løbere, og måske favorisere de stærke mere end tidligere. Men det vigtigste i cross kommer stadig til at afgøre vinderen, nemlig udholdenhed.
Det er dog oplagt at tage højde for den anderledes rute i sin forberedelse til VM Cross, hvilket mange nok vil gøre. Skal man deltage og har man mulighed for at tage forbi og inspicere ruten vil det klart anbefales. Ikke alene for forberedelsen men også for at få et indblik i ruten og øge sin motivation frem mod VM Cross.
UNDERLAGET ER MÅSKE MERE VIGTIGT END HØJDEMETERNE
Det er oplagt som løber straks at se på hvad højdemeterne har af betydning for VM Cross, men noget andet bør man også forberede sig på. Underlaget.
Underlaget er mangeartet over rutens strækning, og kun en mindre del af ruten foregår på det ret så omtalte tag af Moesgaard Museum. Underlaget vil være meget præget af hvordan vejret er til den tid i marts, men er det fugtigt og måske lidt vådt, så vil underlaget klart spille en nævneværdig rolle. Underlaget bliver ret hurtigt tungt og er i forvejen ret ujævnt, men det vil nok blive knap så mudret som forskellige kommercielle mud races, og det ser vi som værende positivt. Det gør nemlig konkurrencen til en større udholdenhedskonkurrence end en forhindringskonkurrence, som hvis der bare var mudder over det hele. Men underlaget er langt fra f.eks. en golfbanes underlag, som der mange gange bruges til cross country løb, især i USA.
IAAF og det danske atletikforbund har valgt at indlægge mindre forhindringer som en muddersektion og en sandsektion, der pifter ruten lidt op. Det skal nok bidrage til lidt underholdning for tilskuerne, men forhåbentlig ikke betyde så meget for den samlede konkurrence om hvad der er kendt for den hårdeste løbekonkurrence af alle.

Kig ned på dele af ruten fra taget på Moesgaard Museum.
Bygningerne i baggrunden kommer efter alle rygter til at blive en slags “Athletes Village”.
Foto: Christian Jørn, TRACKS
JAKOB DYBDAL OM RUTEN: “UNDERLAGET ER FAST OG TÆT.”
En af de danske crossløbere og et velkendt navn til TRACKS løbene, Jakob Dybdal Abrahamsen (PR på 5000m på 13.52.29 og på 3000mForhindring på 8.34.04, beskriver følgende om ruten som han har trænet på:
“Underlaget på ruten, da jeg var ude og løbe på den var utrolig fast men også meget ujævn. Der var mange huller i underlaget specielt ude på markområdet øst for museet og bag stavkirken.
Jeg tænker faktisk ikke at underlaget bliver smattet eller resulterer i en stor mudderpøl, underlaget er fast og tæt. Det er dog ikke fast som man kender det fra amerikanske crossløb, som oftest også er placeret på golfbaner.
Jeg tænker og håber at hele ruten bliver glattet lidt ud så løberne ikke vrikker om på det ujævne underlag. Men overordnet set er ruten rigtig god og fast, med utrolig mange højdemeter – det er ikke end hurtig rute men hård rute.”

Jakob Dybdal Abrahamsen fra et af TRACKS stævnerne i Aarhus i 2018.
Foto: Christian Jørn, TRACKS
Se her et par billeder fra besøget ved Moesgaard Museum.

Underlaget på taget.
Foto: Christian Jørn, TRACKS

Et kig ned fra taget.
Foto: Christian Jørn, TRACKS

Her fornemmer man bygningens hældning og størrelse.
Foto: Christian Jørn, TRACKS

Moesgaard Museum er også seværdigt indefra.
Foto: Christian Jørn, TRACKS

Der er nogle der ikke kan vente på at VM Cross kommer til Danmark.
Foto: Christian Jørn, TRACKS
ROS TIL CROSS RUTEN I SKANDERBORG TIL CROSS NATIONALS
Slutteligt vil vi, uden overhovedet at være præget af andre eller have nogen grund til at sige for eller imod, rose forbundet for crossruten til den netop overståede 2. runde af Cross Nationals i Skanderborg.
Cross Nationals har de senere år været udskældt for at have lidt for udfordrende underlag, der nogle gange slet ikke har egnet sig til pigsko og været hvad mange vil mene for mudret. Men denne rute i Skanderborg havde et mægtig fint underlag, der ikke lod sig bøje for de mange løberes tråd og blev derfor ikke til en stor mudderpøl. Der var desværre et par enkelte trærødder hist og her som arrangøren havde forsøgt at markere med kridtstreg, men når man løber i en stor flok når man ikke at se det og enkelte fik deres pigsko ødelagt. Ellers havde ruten en fin elevation, der var meget varierende og det var en fin forberedelse til netop VM Cross ruten.

Fra de førende herrer til Cross Nationals i Skanderborg i weekenden. Rutens underlag var meget lig det til VM Cross i Aarhus.
Foto: Christian Jørn, TRACKS
VM CROSS BLIVER DET “STØRSTE” LØBSARRANGEMENT I DANMARK I MANGE ÅR – MÅLT PÅ KVALITET
En ting er sikkert. Vi glæder os fra TRACKS til at følge optakterne og forløbet op mod det største internationale løbeevent i Danmark i rigtig mange år. “Største” måler vi ikke på antal deltagende, men på kvaliteten af de løbere vi kommer til at se på dansk jord.
Uagtet hvordan og hvorledes man synes om hvordan cross country løb har været i den sidste årrække i Danmark, hvor der har været mange omvæltninger – positive som negative, så bør vi allesammen som danskere være beærede over at denne begivenhed kommer til Danmark. Vi bør støtte op om det, og hylde det, og komplimentere det danske atletikforbund for det enorme stykke arbejde der ligger bag at få et så stort og prestigefyldt løbsarrangement til lille Danmark. Et Danmark der både er småt geografisk, men også på resultatsiden set med et internationalt perspektiv. Læs her lidt om hele det maskinrum der er i gang når et sådanne arrangement som VM Cross skal sættes sammen.