best replica watches

 

Ikke-klassiske atletikløberes deltagelse på tracken steget med 1483 procent

Ikke-klassiske atletikløberes deltagelse på tracken steget med 1483%. Hvorfor?

Forfatter:

Christian Jørn, TRACKS

TRACKEN ER IKKE KUN FOR ATLETIKLØBERE

TRACKS er for atletikløbere. Primært. Sådan startede det op, og sådan fortsatte fokus også med at være i 2015 hvor vi (Christian & Simon Jørn) overtog organiseringen af det dengang kaldte Baneturneringen. Men det har aldrig betydet, at det ikke har været for ikke-klassiske atletikløbere, dvs. folk der ikke har sin sædvanlige gang/løb på stadion. Tværtimod. TRACKS har haft tracken åbnet op for alle, og budt nye folk mere end velkomne og også opfordret folk til at kunne prøve sig af på tracken.

Det er sket. Hvad vi her vælger at kalde ikke-klassiske atletikløbere ses på tracken. De ses mere og mere. Det hylder vi fra TRACKS og sætter nu lidt fokus på med lidt fakta og perspektiver for det er en ikke helt irrelevant tendens, tværtimod. For hvorfor bare gå ind og løbe rundt og rundt igen og igen? Blandt andet fortalte nogle fra det nyopstartede Sparta Project ’18 i et nyligt indlæg om deres første gange på tracken. Læs det her.

 

TRACKS har nu hentet lidt data frem på det samt fået beretninger og perspektiver på det fra nogle centrale udvalgte personligheder. Det sættes der fokus på med en række indlæg og nogle data over en række indlæg i det næste stykke tid. Disse personer vil blandt andre komme med deres indlæg om det at være “ny” på banen og ikke være tilkoblet en klassisk atletikklub.

TALLENE LYVER IKKE

Tallene taler sit eget tydelige sprog. Dog er det også en illustration sat på spidsen med 1483 procent stigning i ikke-klassiske atletikløberes deltagelse på tracken, men det er ikke desto mindre rigtigt. At tallet er så højt er afledt af at der har været meget lille og næsten ikke-eksisterende interesse i tracken fra udefrakommende ikke-klassiske atletikløbere.

For de fleste der har været i atletikken i selv en mindre årrække, så ville det bare tilbage i 2015 for tre-fire år siden være helt vildt hvis der var bare en håndfuld løbere der løb på tracken uden at være tilknyttet en ikke-klassisk atletikklub. Tracken var et ret isoleret sted hvor der typisk kun kom folk tilknyttet klassiske atletikklubber på stadion. I dag er realiteten en anden. Der er flere og flere ikke-klassiske atletikløbere der løber på tracken. Det er ikke bare noget vi fra TRACKS nævner fordi vi selv synes tracken er attraktiv, men fordi det er sandt. Se selv tallene nedenfor. Hos TRACKS får vi ikke personligt noget ud af at få flere ind på tracken da vi fuldstændig frivilligt står for TRACKS, men vi ønsker at gøre det attraktivt for at kunne skabe bedre felter der skaber bedre løbere og bedre mulighed for at opnå gode resultater.

STIGNING FRA 1 PROCENT TIL 10 PROCENT

Som tallene klart viser, så tegner der sig en tendens. Omend det antalmæssigt ikke er så mange, så er det tydeligt nok, og også relevant. Og vi synes ikke fra TRACKS at det er nogle tal vi bare laver eller finder fordi det skal passe på hvad vi tror. Det er reelt. Det er også det vi hører derude i virkeligheden. Flere og flere vil gerne prøve sig af på tracken. Det gælder både folk der aldrig har prøvet tracken, men især folk der aldrig har prøvet tracken og er i en ældre alder, og typisk i 20’erne.

I 2015 udgjorde ikke-klassiske atletikløbere lige under 1 procent af alle deltagende løbere, og i 2018 er det oppe på 8,99 procent af alle løbere, hvilket næsten er en tiendedel af alle deltagende. Det taler for sig selv.

Blandt 10 folk på en startlinje til TRACKS har der i 2018 været gennemsnitligt næsten minimum én der kommer fra en ikke-klassisk atletikklub.

Rasmus Fabech Storm fra ODENSE RUNNING CREW (OCR) var den første løber fra det løbefællesskab i Odense til at prøve sig af til TRACKS. Her fra Østerbro Stadion i august 2018.

Foto: Michael Hyllested

TRACKEN HAR VÆRET ÅBEN I MANGE ÅR ALLEREDE

Indtil en nylig markant regelændring fra Dansk Atletik Forbund var tracken for de fleste umiddelbart et lukket sted medmindre man var en del af en atletikklub, og så alligevel ikke. Det er en sandhed med modifikationer. Dansk Atletik Forbund opløste i oktober 2018 en regel om at man skulle være tilknyttet en hos forbundet registreret atletik- eller løbeklub for at løbe på tracken til stævner.

TRACKS har dog lige siden 2015 været åben for alle, da TRACKS er fuldstændig uafhængig af at have eventuelle relationer til forbund eller andre interessenter. Derfor har deltagelse været mulig for alle, uanset tilhørsforhold. Det betyder også, at der er tal på deltagelsen fra ikke-klassiske atletikløbere. Forbundets såkaldte liberalisering af stadionatletikken får måske først en effekt senere, men vi har hos TRACKS over årene set og fornemmet en klar tendens mod at tracken bliver attraktiv selv for ikke-klassiske atletikløbere. Som man kan se på tallene, så var der i 2015 kun 5 deltagende løbere i TRACKS der ikke var tilknyttet en klassisk atletikklub. I 2018 var det 58 personer der tilsammen udgjorde 95 starter, som er en stigning på 1483 procent fra 2015 til 2018 målt på antal starter (6 til 95).

58 løbere kan for de fleste ikke virke af så meget isoleret set. Det er dog rigtig stort for hvad der ærligt talt er en nichesport. Det betyder, at tracken er attraktiv og bliver og mere attraktiv, relativt set.

ANTALLET BETYDER IKKE ALT

Udover at tage et kig på antal løbere relateret til mængden, så er en måske endnu vigtigere vinkel kvaliteten i felterne. Hos TRACKS arbejder vi på bedre felter, og ikke nødvendigvis større deltagelse. Hvis større deltagelse medfører bedre felter, så vil det være et af midlerne til at opnå det mål.

 

Felter betyder noget. Og udover at de ikke-klassiske atletikløbere løber mere og mere på tracken, så betyder deres tilstedeværelserne noget for kvaliteten i felterne. Her ses det især helt konkret til mange af de sjællandske stævner, hvor navnlig NBRO og HMRC udgør en meget stor del af nogle efterhånden ret habile og bedre og bedre felter.

 

Derfor tager vi også et kig på dette. Det vil TRACKS egen Christian Jørn perspektivere til i et opfølgende indlæg.

Thomas Svare Ehlers fra NBRO er en af de løbere vi har set mere og mere på tracken, og som blandet sig i de rigtig gode felter også. Her fra et TRACKS løb på Tårnby Stadion i 2018.

Foto: Christian Jørn, TRACKS

HVORFOR?

TRACKS er måske nogle af de sidste der kan forklare hvorfor tracken bliver mere og mere attraktiv, selvom vi i et indlæg også selv vil forsøge at komme med vores perspektiv på udviklingen.

Selvom bagmændende bag selv i en sen alder begyndte at løbe på tracken, så bliver man hurtigt blind på hvorfor tracken kan virke attraktiv for udefrakommende, især fordi der inde på tracken blandt mange kan være en opfattelse af at tracken er det eneste rigtige sted at løbe.

 

Derfor har TRACKS forhørt sig hos nogle relevante ikke-klassiske atletikløbere, og derfor vil vi over den næste periode dele beretninger og perspektiver fra nogle af disse personer. TRACKS har også spurgt andre relevante interessenter, herunder Dansk Atletik Forbunds direktør, Jakob Larsen, og hans perspektiv, samt nogle trænere for nogle af her ikke-klassiske atletikklubber, der måske endda selv tidligere har været meget involveret i tracken.

 

Har man lyst til selv at dele sin beretning er man mere end velkommen, og kan i den forbindelse kontakte Christian Jørn på cjh@tracksseries.com eller tlf. 3024 6042.

 

De medvirkende personer har fået at vide, at de helt frit har kunnet give deres ærlige mening, også hvis de ikke synes om tracken. Dette ville også blive gengivet. Vi vil bare gerne høre hvorfor, og lade jer høre hvorfor. Følg derfor med over de næste par uger når vi giver indsigt i dette.

Fra da Jacob Halle fra det århusianske løbefællesskab, RUNAAR, forsøgte sig for første med tracken til TRACKS tidligere i år på Ceres Park & Arena i Aarhus. Jacob Halle er en af personerne der vil komme med sit perspektiv.

Foto: Christian Jørn, TRACKS

ANDRES STEMMER?

TRACKS hører også meget gerne fra folk som har overvejet at få debut på tracken, men af forskellige grunde ikke har lykkedes eller villet lykkes med dette. Dette perspektiv er også givende at høre og få indsigt i.

UNDERSØGELSEN

Ikke-klassiske atletikløbere defineres som værende løbere der tilhører nyopståede løbefællesskaber eller klubber, herunder NBRO, RUNAAR, HMRC, Odense Running Crew m.fl.

Kategorien indeholder også ikke-holdtilknyttede navne, der bare selv er privat stillet op. Derudover inkluderes folk tilknyttet med et sponsornavn, firmanavn eller lign.

 

I undersøgelsen er der ikke inkluderet de såkaldte “fusionsstævners” data/løbere, som var allerede etablerede stævner som f.eks. Tårnby Games, hvor man i 2016 indgik et forsøg med at lade deres resultater tælle med i Baneturneringens Grand Prix konkurrence for at kunne håbe at drive flere løbere til det stævne. Disse løb er filtreret fra i dataene brugt i denne undersøgelse.

TRACKS ser frem til sammen med disse personer at kunne give et indblik i de forskellige historier og perspektiver der omkranser tracken. Der vil dagligt komme et nyt indlæg ud om dette over de næste par uger.

Blandt andre vil coach Jan Ikov fra HMRC komme med sit perspektiv. Jan Ikov der her ses supportere tre HMRC løbere til Telenor Copenhagen Marathon.

View this post on Instagram

#hmrcracing #mikkeller

A post shared by HMRC (@hmrcracing) on

SE TIDLIGERE NYHEDER

FØLG MED PÅ INSTAGRAM

FØLG MED PÅ FACEBOOK

FØLG MED PÅ TWITTER

TRACKS er en national stævneserie af TRACKS løb rundt i Danmark i sommersæsonen og et nyhedsmedie, der formidler “all things track related” for at fortælle om mulighederne, historierne, perspektiverne og personerne i dansk baneløb.

Det omhandler mellem- og langdistanceløb på tracken og sprintdiscipliner.

TRACKS er en frivillig organisation, drevet af en vision om at skabe bedre forhold for track løbere i Danmark.

Kontakt eller forespørgsler til TRACKS

kan ske til TRACKS Manager, Christian Jørn:

 

TLF 3024 6042

MAIL cjh@tracksseries.com

Forfatter - Christian Jørn

37


X

обращение к пользователям