best replica watches

 

Når løb faktisk betyder liv eller død. Du kan gøre en forskel.

NÅR LØB FAKTISK BETYDER LIV ELLER DØD. DU KAN GØRE EN FORSKEL.

Forfatter:

Christian Jørn

Vi er allesammen løbere og det er fællesnævneren for mange der har fundet vej til denne hjemmeside. Vi indgår i et fællesskab, og TRACKS er for nyligt kommet i kontakt med en helt særlig ildsjæl, der vil berette om hvordan netop dette fællesskab kan være altafgørende i livsafgørende situation.

NÅR LØB BETYDER MERE END EN PERSONLIG REKORD

Som regel betyder vores løb meget, og mestendels for os selv hver især som løbere og personer. Nu kan det betyde mere, for mange andre. Uden at kræve særligt meget andet end at du gør det du hele tiden har gjort, nemlig løber. Og løber hurtigt.

På tracken kan det nogen gange føles som liv eller død når man er på vej op af opløbsstrækningen, når man har slået PR, eller netop har realiseret at man ikke i denne omgang fik hentet de sekunder man har ligget og trænet frem mod at få dag ud og dag ind i den sidste lange periode. Men selvom det føles som liv og død, så er det det ikke. Ude i civilsamfundet kan din evne til netop at hente de her sekunder pr km nemlig vise sig at være netop forskellen på liv eller død.

For nyligt berettede vi om Henrik Jørgensen, der desværre gik bort i en alder af 57 år på en løbetur ved et hjertestop. Hjertestop kan ramme hvem som helst, hvornår som helst og hvor som helst. I tilfælde af hjertestop kan det være altafgørende for muligheden for overlevelse at hjælpen når så hurtigt frem som muligt, og her bliver de sekunder du nu løbere hurtigere pga. din træning vigtige, i forhold til alternativet som ville være langsommere hjælp eller slet ingen hjælp. Derfor beretter vi hos TRACKS nu om en mulighed for at bidrage til at mindske dødeligheden ved netop hjertestop, samt opfordrer ALLE til at læse hele indlægget igennem samt tage stilling til hvad man selv kan gøre. Det kan redde liv.

NBRO-LØBER, OG NYYDDANNET LÆGE, SANDRA STRANDBERG, BERETTER

NBRO-løber, og nyuddannet læge, Sandra Elizabeth Strandberg, giver i det følgende indsigt i hvad ovenstående indledning er udtryk for, og hvordan du kan være altafgørende som løber i livsafgørende situationer. Sandra Strandberg introducerer dig til et netværk af “hjerteløbere” der sammen, og gennem et initiativ skabt af TrygFonden er med til at udbringe hjertestartere i livsafgørende akutte nødsituationer. Alt sammen fungerer gennem en app kaldet “TrygFonden Hjerteløber App“, assisteret af app’en “TrygFonden Hjertestart App“. Sandra Strandberg beretter også om sine oplevelser som hjerteløber, hvor hun for nyligt kom i aktion.

LØBERE KAN VÆRE FREMME FØREND AMBULANCER OG ALARMBEREDSKAB

Det følgende i kursiv er berettet af Sandra Strandberg:

 

“Hjerteløber-app’en går i al simpelthen ud på at “almindelige” mennesker skal være et supplement til ambulance og akutlæge, og at få hurtig hjælp til personer med hjertestop. Efterhånden kan rigtig mange danskere yde basal førstehjælp, genoplivning og bruge en hjertestarter. Disse egenskaber er tidskritiske at få igangsat, og i mange situationer kan Hjerteløbere være fremme før ambulancen og få igangsat den vigtige behandling.

 

Man kan melde sig som hjerteløber, hvis man har modtaget undervisning i hjertelungeredning og brug af hjertestarter og hurtigt kan bevæge sig fra A til B, enten til fods, på cykel eller i bil. De fleste gange vil hjertestoppet være i en radius af 500m, men det kan også være lidt længere. Hjerteløber-app’en vil alarmere de nærmeste 20 hjerteløbere og den første hjerteløber, der accepterer “missionen” bliver sendt afsted efter en hjertestarter. Det er vidt forskelligt hvor ofte man bliver alarmeret.”

PERSONEN ER DØD, OG DIN HJÆLP KAN GØRE CHANCERNE FOR OVERLEVELSE STØRRE

“Centralt må være at nævne, at man IKKE ikke kan gøre noget forkert og at det farligste er, hvis ikke man gør noget. Personen med hjertestop er død og det man kan gøre er at give personen større chance for at overleve.

Når en person får hjertestop stopper blodet med at cirkulere, hvilket især er kritisk for hjernen, hvis celler dør efter kun få minutter uden cirkulation. Det er derfor afgørende, at man hurtigt får startet hjertelunge-redning samt får tilkoblet en hjertestarter, for at øge chancen for at patienten overlever, samt for at patienten overlever uden svære hjerneskader eller evt. undgår hjernedød. Som tommelfingerregel ved man, at for hvert minut der går fra en person får hjertestop, til der kommer hjælp, så falder chancen for overlevelse med 10%. Siden 2001 er “bystander-CPR”, som det kaldes, når en lægmand opstarter genoplivning, steget fra 19% – 64%, hvilket er helt fantastisk. Overlevelsen er steget fra 4 – 12% og det skyldes i høj grad, at der startes tidlig livreddende førstehjælp. “

EN HELT TILFÆLDIG AFTEN BIPPEDE HJERTELØBER APP’EN

Sandra Strandberg blev selv den 2. januar 2019 en aften kaldt på “mission” og beretter her om oplevelsen.

“Personligt var det min 2. alarm siden 1/9-17 (red.: da Sandra den 2. januar 2019 blev alarmeret via app’en).

En tilfældig aften sad jeg og læste til min sidste eksamen og slaskede ud på sofaen, inden jeg skulle til intervaltræning. Min kæreste Christopher, der også selv er lægestuderende og løber, sad ved siden af os slappede af. Ved 19-tiden blinkede min telefon, og der var tikket en alarm ind fra min “Hjerteløber”-app. En person i nærheden havde således fået hjertestop og der var behov for akut hjælp. Vi sad allerede i træningstøjet og i løbet af 30 sekunder var vi ude af døren og var hoppet i et par slidte LunarEpic, som var nemmest at få på. Vi skulle løbe ca 2 km og hente en hjertestarter på vejen. Vi løb afsted, og da vi begge underviser i genoplivning, skulle vi ikke tænke over så meget andet end at finde frem til stedet med hjertestoppet, da vi begge har god rutine i det faglige. Vi fik lige fordelt hvem der gjorde hvad, så vi var helt klar til at starte, når vi nåede frem.

 

Aldrig har jeg løbet 2 km så hurtigt, og vi var fremme efter 6-7 minutter inkl. opsamling af hjertestarter. Adrenalin-suset ‘was real’.

 

Vi kommer frem og ambulanceredderne er allerede igang. Akutlægen er endnu ikke ankommet. Vi tilbyder vores hjælp, men pladsen er utrolig trang og vi er lidt på stand-by. Når vi nu ikke kunne hjælpe med genoplivning kunne vi bruge vores energi på at snakke med pårørende og forsøge at trøste lidt. Akutlægen ankommer og vi trækker os tilbage for at give de profesionelle plads. Vi går hjemad og hænger Hjertestarteren på plads, da den ikke kom i brug. Vi snakker lidt om situationen og er begge rigtig glade for at app’en rent faktisk fungerer. Der var i løbet af episoden dukket flere hjerteløbere op, som alle var blevet tilkaldt via app’en, og som kom for at hjælpe. “

“MAN BØR OG SKAL HJÆLPE HVIS MAN KAN”

“Både Christopher og jeg underviser i basal og avanceret genoplivning og kender derfor Hjerteløber-appen via vores arbejde. For mit vedkommende var det 4. gang jeg hjalp til som “lægmand” ved hjertestop uden for hospital og i kraft af min faglige baggrund var dét, at tilmelde mig, ikke noget jeg overvejede, jeg gjorde det bare, da det for mig var lidt en selvfølge. Jeg mener, at har man kompetencerne til at øge chancerne for overlevelse hos personer i hjertestop, så bør og skal man hjælpe. Det er vigtigt at understrege, at de kompetencer der kræves rent fagligt ikke er på et særlig højt niveau, og alle der har haft genoplivningskursus burde derfor tilmelde sig. 
Jeg er med i en facebookgruppe for alle Hjerteløbere, og det er simpelthen bare enormt dejligt, når man dagligt kan læse om personer (som en stor del af gangene ikke har sundhedsfaglige kompetencer), der smider hvad de har i hænderne og løber afsted og hjælper til ved hjertestop. De gør en kæmpe forskel. “

“TIME IS ESSENCE” VED HJERTESTOP

“Da “Time Is Essence” hos personer med hjertestop, så er det selvfølgelig rigtig attraktivt at have Hjerteløbere, der hurtigt kan være fremme. Derfor kan jeg kun opmuntre og opfordre alle løbere, der besidder kompetencer inden for basal genoplivning til at melde sig som hjerteløber. Hvis hurtigheden er der, men kompetencerne igen for genoplivning mangler, så kan man tilmelde sig et gratis kursus hos Hjerteforeningen. “
– En beretning fra Sandra Elizabeth Strandberg, NBRO-løber og nyudddannet læge.

GØR EN FORSKEL HER

I forbindelse med det føromtalte hjertestop for Henrik Jørgensen afholdes der et mindeløb den 23. februar kl. 10.00 ved Østerbro Stadion på 10 km hvor man samlet mindes den person og det løbeikon Henrik Jørgensen var. Se mere om det her samt i videoen nedenfor. TRACKS opfordrer alle der kan til at deltage.
Du kan se mere om Hjerteløber app’en her, samt selv tilmelde dig som Hjerteløber.

Posted by KIF-atletik on Thursday, February 7, 2019

SE KOMMENDE STÆVNER

Sortéringsmuligheder

Disciplin:

Alle

Landeområde:

Alle

02jun6:00 pmAarhus 2. juni 20225000m - 1500m

14jun6:00 pmAmager 14. juni 20223000m - 800m - 400m - 100m - LÆ

16aug6:00 pmAmager 16. august 20225000m - 1500m - 300m - 100m - LÆ

30aug6:00 pmViborg 30. august 20223000m - 800m - 200m - 100m

SE TIDLIGERE NYHEDER

FØLG MED PÅ INSTAGRAM

FØLG MED PÅ FACEBOOK

FØLG MED PÅ TWITTER

TRACKS er en national stævneserie af TRACKS løb rundt i Danmark i sommersæsonen og et nyhedsmedie, der formidler “all things track related” for at fortælle om mulighederne, historierne, perspektiverne og personerne i dansk baneløb.

Det omhandler mellem- og langdistanceløb på tracken og sprintdiscipliner.

TRACKS er en frivillig organisation, drevet af en vision om at skabe bedre forhold for track løbere i Danmark.

Kontakt eller forespørgsler til TRACKS

kan ske til TRACKS Manager, Christian Jørn:

 

TLF 3024 6042

MAIL cjh@tracksseries.com

Forfatter - Christian Jørn

37


X

обращение к пользователям